Forskning på korleis Via Ferrata til Trolltunga virker, 23.september 2015.

Her er bilder frå då eg forska på korleis det er å klatre til Trolltunga i Hardanger.
Eg reiste i lag med manageren min og HABIL, Haltenbanken Bedriftsidrettslag.

Vi var 7 stykker og budde på Hardangertun i Kinsarvik, før og etter klatring.
Frå Hardangertun er det 3 kvarter kjøyring opp til Ringedalsvatnet.

Her i første enden av Ringedalsvatnet er utgangspunkt for den vanlige spaserturen til Trolltunga, men vi skal på klatretur.
I huset til Trolltunga Active venter guider på oss, og her leiger vi sykler og klatreutstyr.

Så er det sykling i 7 kilometer langs Ringedalsvatnet, på tildels utfordrande grusveg.
Her er det lurt å ta det med ro, og det er på sykleturen dei har hatt dei få skadene som har vært på klatreruta til Trolltunga.

Etter totalt 3 timer, så var vi komme helt opp i lia ved det gamle elveleiet til elva Tysso, og klar til innsteg på klatreruta.
Utenom oss så var det mange andre ute på klatretur, blandt anna heile friluftslinja til Stord Videregåande skule.
Så det var kø oppover.
Totalt brukte vi 10 timer tur/retur.

En skikkelig spennande og flott tur, med akkurat passelig utfordring av høgdeskrekk-komfortsona.
Perfekte værforhold var det òg.

Eg kan anbefale turen på det varmaste.
Tidligare har eg gått til Trolltunga den lange veien, men skal eg oppigjen fleire gonger, så blir det helt sikkert klatreruta.

Her er bittelitt bilder frå då eg var på Trolltunga sist, juli 2012:
Trolltunga en anna gong, i 2012.

Her er en sånn Youtube film frå turen, som Steinar Mork har laga :
https://www.youtube.com/watch?v=CBVEgVgvSso

Ellers er bilda tatt av forskjellige av turkompisane mine, og det har gått i surr for meg kem som har tatt ka slags bilde.

 

Det står tekst under kvart bilde.

Tilbakers til framsida.


Ruta vår til Trolltunga.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Eg har komme meg nesten fra til der eg skal bu, Hardandertun i Kinsarvik. Her en kort stopp på en plass som heiter Ringøy.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hardangerbrua, som blei åpna høsten 2013.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Eg er framme ved Hardangertun i Kinsarvik.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Maria og Mikkel på Hardangertun tek godt imot meg, og høyrer høflig etter, når eg skryt av at eg skal på klattretur til Trolltunga dagen etter.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Eg auser utav meg med fjellerfaring under strategimøte, med turkompisane mine, på Hardangertun før klatring til Trolltunga i morgen
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Vi er klar til å legge avgårde på morgenkvisten.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Eg og mine gode venninner, Anita, Anne Rita og Lisbeth, er våkne og klar til å begynne sykling innover langs Ringedalsvatnet.
Sykler og guider og slikt, leiger vi i huset bak oss.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Manageren min ser utsleten ut allerede før vi har starta
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Vi skriv opp navn og slikt, før vi starter på turen, slik at guidane har litt kontroll på oss.
Guiden er godt fornøgd med meg, og skjønner at eg er en erfaren klatrer, siden eg allerede har fått på meg hjelmen min.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------En liten gjennomgang med guiden, før vi har 7 kilometer med sykling framfor oss
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Grusveien langs Ringedalsvatnet er av varierande kvalitet, her er den skikkelig god.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Innover Ringedalsvatnet.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Eg har komme fram til der sykling blir avslutta, og vi begynner å tusle oppigjennom lia.
Her legg eg opp strategien med ei god venninne frå Nederland, som er nygift og er på bryllupsreise til Norge, i lag med kallen sin.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Skiltet ved oppstigningen til klatreruta.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Vi er klar til å begynne å tusle oss oppover langs det gamle elveleiet til elva Tysso.
Tysso ligg nå i rør, for å lage elektrisk kraft.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Den gamle tjukke manageren min, ser som vanlig utsleten ut, frå første skritt.
Men sånn ser han no i grunn ut heile tida, når eg tenker meg om.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Første pauseplass.
Til no har vi gått gjennom skog og vegetasjon, og stopper for en liten matpause, før vi begynner opp ura til innsteg for klatring.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Her ser vi Trolltunga og det gamle fossefallet til elva Tysso, frå matpauseplassen vår.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Trolltunga sett frå undersida, pluss ett menneske som står der oppe og kikker.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Innsteg til klatring, og klatreruta, sett frå matpauseplassen vår.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Manageren min skal no alltid egle seg innpå fine jenter, når vi er ute på tur.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Eg har i grunn ingenting imot at manageren min egler seg inn på flotte jenter, så lenge eg er med og passer på.
Her helser eg på ei kjekk jente som er frå New York, går på skule i Dublin, og har komme ens ærend for å klatre til Trolltunga.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Vi har komme oss opp til der vi skal begynne å klatre, knapt tre timer etter vi starta.
Alt under fire timer er vist sprekt, så guiden er godt fornøgd med gruppa si.
Eg beroliger guiden vår om at han berre kan slappe av angåande denne gamle forsofne manageren min, eg skal passe på han.
Anne Rita ser på meg, med ett beundrandre blikk, sånn som ho pleier, og det er helt gjensidig.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Eg og guiden legg opp strategien for klatring, og om korleis vi skal klare å forflytte den gamle tjukke manageren min oppigjennon fjellsida.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Eg og mi gode venninne Anne Rita, klar til å bestige Trolltunga på den vanskelige måten.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Eg beroliga turlederen vår, Guri Anne , om at eg skal ta ansvaret for at manageren kjem seg heil fram og tilbakers, eg er godt vant med den jobben.
Så treng ho ikkje være bekymra fordi om manageren min ser utsleten og andpusten ut, omtrent med det same vi starter en tur.
Det er nemlig sånn han alltid ser ut, når det er masse fine jenter rundt han.
Guri Anne er godt fornøgd med oppgava eg har teke på meg.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Eg og mi gode venninne Anita lover å passe godt på kvarandre under heile turen,
og då gir no i grunn eg katten oppi korleis det går med manageren min

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Manageren min er fremdeles ved godt mot.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Klatreturen har starta, vi må berre vente på at ei friluftsgruppe frå en videregående skule kjem seg avgårde først.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Manageren min sonderer terrenget, mens vi venter på tur for å sette avgårde opp fjellsida.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Då har vi så smått starta klatring. Det starta fint, uten dei store utfordringane.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Det blir brattere og brattere etter kvert.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Vi har komme til ei fjellhylle der der blei kø. Eg og den gamle manageren min, og mi gode venninne Lisbeth venter høflig på at køa skal ordne seg
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Eg og Lisbeth er klar til å begynne med klatring av den bratte sorten.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Det blir brattere og brattere.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Flott utsikt nedover. Mi gode venninne Anita, like smilande og blid som alltid, tross tunge tak
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Flott utsikt oppover.
Mi gode venninne Lisbeth, rett før vi starter på siste og skumlaste kneiken.
Øverst så er det såpass bratt at det går litt utover på slutten.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Litt fotografering både oppover og nedover.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Det er i grunn rart at manageren min klarer å komme seg oppover i det heile tatt, magen hans ser
så stor ut at den må hekte seg fast i kvert einaste trinn.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Han er no i alle fall smilande og blid, manageren min, og klatrer for harde livet.
Men så hadde han flotte jenter både framfor seg og bak seg, og då har han en tendens til å legge seg litt ekstra i selane.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Fjellveggen er full av folk som kravler seg oppover.
Alle må være ferdigkravla til topps før 14:00, for då er det klatring nedover som er prioritert.
Det er ikkje tillaga for klatring begge veier samtidig. då blir det berre surr og floker.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------På vei opp til siste bratte kneiken, som til og med går litt bakover.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Litt sideveis bevegelser innimellom, på små høvelige berghyller.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Høgt heng vi og blide er vi.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Det begynner å bli nokre høgdemeter nedover.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Anne Rita kjem over kanten på ei av dei siste berghyllene, like smilande og blid som alltid, og med det eg velger å tolke,
som ett gjensidig beundrande blikk.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Eg og Anne Rita har komme opp, og koser oss med kverandre og litt niste. Herfrå er det ca. 1 kilometer å gå til Trolltunga.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Gamle elveleiet til Tysso, med masse jettegryter.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ei skikkelig djup jettegryte, akkurat der elva Tysso går utfor kanten, og blir til fossen som har laga ett skar i heile fjellet.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Jettegryta ved overgangen frå elv til foss.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Det skal ikkje store fjellsprekken til, før planter finn det for godt å slå seg ned .
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Eg og Anita framme ved Trolltunga.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Eg og mi gode venninne, Anita, ute på Trolltunga.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Lenger utpå gjekk vi ikkje.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Manageren min ute på Trolltunga.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Flott utsikt over Ringedalsvatnet.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Trolltunga sett frå oppsida, det er omtrent som ett stort stuegolv her.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Eg og manageren min på Trolltunga.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Endå ett bilde av meg og manageren min.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Så endå ett bilde av meg og manageren min.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Heile turgjengen er hoppande glade og fornøgde etter en flott tur.
Manageren min hoppa kortast, men det er nok fordi han er gamlast og feitast, og har en tung bamse i armane.
No kvir eg meg berre til den farligaste delen av turen, 6 timer biltur heimatt, langs smale vestlandsveier.
Fotograf her er guiden vår, med kamera til reiselederen vår, Guri Anne

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Her er guiden vår, som har funne seg ei lur fjellhylle å ta bilde frå.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Vi blei til og med vitne til ett skikkelig romantisk frieri ute på Trolltunga.
Nåke meir romantisk kan nok ikkje finnast, enn å gå ned på kne og fri til kjærasten her ute på Trolltunga.
Her er rett etter frieriet og utveksling av kyss og ringer.
Sukk, mitt bamsehjerte er stort sett fylt av skumgummi og streng, men her følte eg at det blei fylt av glede og all verdens romantiske opplevelser.
Sukk. Jammen kjekt å få oppleve slikt.
Manageren min var helt einig, han er nok like romantisk anlagt som meg. Endelig er vi einig på ett område.
Han sa nemlig at ingen med ønske om å overleve, seier nei til ett frieri, når dei står på kanten av ett stup.
Han er jammen litt romantisk manageren min, når han får tenkt seg om.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Så er vi klar til å begynne å klatre nedigjen. Det er nok ei større utfordring, for då må enn sjå nedover heile tia.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------En turkompis frå Nederland, med fæl høgdeskrekk. Her står han og kvir seg for å klatre utfor første kanten.
Han er nygift, på bryllupsreise og har ikkje lyst til å dø, stønner han.
Eg beroliger han med at ramler han ned, så skal eg passe på kona hans, og ellers få frakte han heimatt.
Det såg ikkje ut som at beroligelsen min virka.
Men uansett høgdeskrekk, høglytt stønning og litervis med svette, så kom fyren seg trygt ned.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Eg og kona frå Nederland, klatra i lag heile veien nedigjen.
Ho var ei skikkelig kjekk og fin jente, såpass at eg vurderte om eg skulle sparke kallen utfor kanten ved en høvelig anledning.
Men det gjorde eg ikkje altso.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Veien nedover er litt meir utfordrande for komfortsona, enn oppover.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Manageren min, og klatrekompis Steinar.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Kvelden blir avslutta med god middag på Hardangertun.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tilbakers til framsida.