Forskning på Godøya 15. april 2021

Her er litt bilder frå då eg forska på Godøya, rett vest for Ålesund.
Målet var Johan Skytt steinen og høgste fjellet, Storhornet.

En flott tur som kan anbefalast for dei fleste.
Raspeballane på Alnes Kafè og galleri kan anbefalast til absolutt alle som liker raspeballer.

Så tok eg like godt en tur for å forske på Skjonghellaren på Valderøya i same slengen.
Den er lett tilgjengelig, og er en fin opplevelse for absolutt alle

 

Det står tekst under kvart bilde.


Tilbakers til framsida.Eg er på vei opp til Aksla i Ålesund, for å få litt oversikt over Godøya og verden ellers.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Eg og mi gode venninne Pernille på Aksla i kveldingen.
Godøya er der bak oss. Snø på toppen men det skremmer ikkje oss.
Då har vi besiktiga terrenget, og er klar for tur til Godøya i morgen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Vi er framme ved Alnes på Godøya, og ser opp på Johan Skytt steinen.
Rart navn på steinen, men det har vel opphav i ei gammel historie sikkert.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Her er ruta vi gjekk. Siste strekningen tilbakers gjekk vi igjennom tunnelen.
Den er ca 1500 meter lang, med eigen gangvei, så der var det helt greit å gå.
For å komme seg til Godøya så treng en ikkje kikke på fergeruter,
det er undersjøiske tunneller og bruer heile veien.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Så er eg klar til å starte oppturen til Johan Skytt steinen og Storhornet.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Vi er oppe til Alnesvatnet, og rett fram ser vi Storhornet.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Det liggg mange røde sekker her ved vatnet, som vi lurte på.
Det er vist sekker med plank og stein, som helikopter har frakta opp.
Det skal brukast til å lage fine stier.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Så er det å vandre i flatt terreng fram til Johan Skytt steinen,
før vi begynner med ny stigning.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Så fant vi Johan Skytt steinen.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Flott utsikt ned til Alnes her frå Johan Skytt steinen.
Alnes var i si tid ett av Sunnmøres største fiskevær.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Fin utsikt ned til parkeringsplassen.
Stor parkeringsplass, men fredelig i dag, er vel meir folksomt en fin sommersdag.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Er en god del snø i neste stigning opp mot Storhornet.
Men denne planten her bryr seg ikkje om litt snø, er det vår så er det vår,
så den har kjempa seg igjennom snøen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Her oppe i lia har naturen plassert en stor stein, sånn helt ulogisk midt i terrenget.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Naturen er jammen smart, den store steinen er plassert slik at det er
ett flott utkikksrom under den.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Stigningen opp til den første toppen er unnagjort.
Det var selvfølgelig en slik luretopp, og her ser vi i neste topp.
Skal tru kor mange luretopper det er her.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Det var berre en liten luretopp til, og så er det berre sjarmøretappa igjen.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Her på toppen traff vi en kar som ville ta snarveien nedigjen.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Så flyg han avgårde, med nydelig utsikt i alle retninger.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Flott utsikt mot sørøst. Litt til venstre på bilde ser vi Masdalskloven.
Den har manageren min på lista si, så der må eg nok ha meg en tur til sommeren.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Masdalkloven på nært hold.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Eg er trygt plassert på Storhornet. Bak meg ser vi Ålesund og under meg Gjuv.
Det står Juv på kartet , men Gjuv på skilt. Så eg er ikke sikker på ka som er rett.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ålesund sett frå Storhornet.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Havørn sirkler rundt oss.
Den trur vel kanskje at den gamle manageren min er ett åtsel,
han kan sjå sånn ut når han sitter iro.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Alnesvatnet, Alnes og en liten regnboge.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Mi gode venninne Pernille og manageren min, lufter tærne sine på Storhornet.
Er vel unødvendig å sei at manageren min sine tær er til høgre.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Så går vi nedigjen frå Storhornet. Vi tar nedstigningen på sørvest sida.
Bratt , men helt uprolematisk å gå.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Utsikt tilbakers mot Storhornet, frå Alnesvatnet. Vi tar stien ned til Gjuv på returen.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Langs med stien ned, er det fleire flotte trefiguren som ser ut til å være laga med motorsag.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Etter stien ned, går det grusvei mot tunnellen langs med fjellsida.
Flott med trekunst her også.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Så er det å spasere rett igjennom fjellet i halvannen kilometer.
Brei gangvei og godt belyst og lite trafikk, så det var ingen problem å gå i tunnellen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------I enden av tunnellen er vi rett på parkeringsplassen og Alnes.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Alnes fyr .
Her har det vært fyr siden 1853, og siden 1876 har det sett ut som det gjere i dag.
Det er torsdag, og vi har hørt rykte om at det er en kafè med raspeballer her i nærheten.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Her er det kafè og galleri, rett ved Alnes Fyr.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Raspeballer , surmelk og pærebrus frå Oskar Sylte.
Bedre kan det knapt nok bli etter en fjelltur.
Bak ser vi Runde og litt til. Ser fint sør til Stadtlandet og.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Vi bestemmer oss for å forske på Skjonghellaren på returen.
Den ligg på Valderøya, og er lett tilgjengelig.
Det er ei hole som blei gravd ut av sjøen for mange herrens år siden,
no ligg den 55 meter over havet.
Her har dei funne dyrebein som er 30 tusen år gamle.
Pilspisser og mykje anna rart har dei funne og.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Frå parkeringsplassen må vi gå utom fjellet for å komme fram til Skjonghellaren.
Veien heiter selvfølgelig Utom fjellet.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Det er ikkje alle som går utom fjellet, enkelte går rett opp fjellet.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Her ser vi inngangen til Skjonghellaren.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------En kan gå 70 meter innover i fjellet, og det er god plass i begynnelsen i alle fall.
Skal en helt inn må en huske å ta med lommelykt.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Utgangen av Skjonghellaren på kveldstunda.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ett siste tilbakeblikk på Godøya før vi reiser videre,
Brua vi ser går frå Valderøya til Giske, så er det undersjøisk tunnel til Godøya.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tilbakers til framsida.