Forskning på Dollsteinhola, 22.mai 2021

Her er litt bilder frå då eg forska på Dollsteinhola, som ligg på Sandsøya på Sunnmøre.

For å komme seg dit, må en ta ferge til Voksa, enten frå Åram eller Larsnes.

Dollsteinhola er en av dei største fjellholene i Norge,
og er nevnt i historiske skrift frå langt tilbake i tid.
Orknøy-jarlen var her tidlig på 100-talet, og den er nevnt i engelske bøker frå før 1800-talet.

Vi du forske skikkelig på Dollsteinhola, så må du i det minste har gode lommelykter med deg,
og ha klær som tåler bli skitten.
Litt innfor inngangen går det bratt nedover ca 30 høgdemeter, og etter det vel 180 meter innover.

Turen til Dollsteinhola kan eg anbefale for alle.
Turen er lettgådd på godt oppmerka sti. Litt steinrøys her og der.
Siste etappe opp til hola er ca 50 bratte høgdemeter, men lettgådd her og.
 

Det står tekst under kvart bilde.


Tilbakers til framsida.Her på Sandsøya litt Dollsteinhola.
Du må ta ferge frå Åram eller Larsnes, alt ettersom du kjem frå sør eller nord.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Det er god parkeringsplass, og godt merka og lettgådd sti langs med stranda.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------På vei til øya Voksa, der det er vei videre til Sandsøya
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Her på Voksa og Sandsøya føler eg meg skikkelig velkommen :-)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Vi er framme ved parkeringsplassen, og klar for å vandre til Dollsteinhola.
Parkeringsplassen ligg nokre meter forbi skiltet.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Der framme ligg Dollsteinhola, i skaret i midten.
Fjellet heiter rimligvis Dollsteinen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Stien er godt merka med røde pinner.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Det var fleire ringtroster å sjå, og dei hadde nok reir her.
Vi har ringtrost heime og, men der er den vanskeligere å få bilde av.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Det er fleir småholer langs med stranda, og dei er merka med skilt.
Her er Storegjøtten, og rett ved siden av ei mindre hole som heiter Lisjegjøtten.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ei lita hole med sand i, som då rimeligvis hette Sandgjøtten.
Her på Sunnmøre kaller dei vist slike skar for gjøtt.
Heime er det nesten likeens, vi seier gjytt.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Dollsteinen nærmer seg.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Vi er nesten framme ved Dollsteinhola, berre sjarmøretappa igjen.
Her er det turbok og fin plass å slappe av og ete niste.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Her oppe har vi Dollsteinhola.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Dollsteinhola er rett i baugen.
Yngste gutungen til manageren min er klar til å besiktige hola.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Litt inne i Dollsteinhola.
Her er det tau å halde seg i, for hola går i omtrent 45 grader omtrent 30 meter nedover ,
før den flater ut.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Lommelykta som vi hadde med oss, virka fint når vi testa den, før vi reiste avgårde.
No berre blinka og fuska den.
Etter å ha komme seg omtrent 30 meter nedover,
kan en komme seg vel 180 meter videre innover i fjellet.
Men dumt å stå 30 meter under bakken og 180 meter innover,
vist lommelykta går fra fusking til permanent mørk.
Men pytt pytt, manageren min kan i alle fall krysse av Dollsteinhola på lista si,
over ting han vil sjå før han daua.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ei havørn sirkulerte over oss, ved inngangen til Dollsteinhola.
Muligens det er den som har reir rett over inngangen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Utsikt til Svinøy fyr.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ei tilsynelatande ubeboelig øy som heiter Riste i framgrunnen,
og Stadtlandet i bakgrunnen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Øya Riste sett frå sørsida. Sunnmøringer bryr seg ikkje om øyer ser ubeboelige ut,
det er nokre som har klora seg fast på denne øya og.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Det er fleire gravrøyser her på Sandsøya, og ved Dollsteinhola ser det ut til å være rester av ei.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Så vandre vi tilbakers. Som en kan sjå, så er ruta lettgådd langs stranda.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------En liten tur til Sandshamn for å kose seg med is og kald brus i varmen.
Her satser dei tydligvis på tørka torskehauer, det heng tusenvis av dei her.
Og mindre blei det ikkje når manageren min var der.
Eg veit ikkje ka desse blir brukt til.
Enten proteinpulver eller så blir dei eksportert til Nigeria, vil eg tru.
I Nigeria er dei nemlig ville etter tørka fisk, torskehauer inkludert.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Så kjøyrer vi tilbake til Voksa og ferga som fører oss til Larsnes.
Vi held nemlig hus i gamle prestegården på Tjørvåg i kveld.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tilbakers til framsida.