Skjorta i Jølster 8. august 2021.

Her er litt bilder frå då eg var med Indre Sunnfjord Turlag på
50 års jubileumstur til Skjorta i Jølster.

Skjorta er 1472 meter over havet, og vi gjekk opp frå Helgheim
og kom nedigjen ved Førs i sørenden av Breimsvatnet.
Så tok vi taxi tilbakers til Helgheim, det er for langt å gå.

Ned til Førs var det veldig bratt, og beina er slitne.
Så det er sikkert lurt å gå tilbake samme veien, vist du lurer på å ta turen.
Så slepp du taxi tilbakers og.

Oppturen frå Helgheim inneheld ingen spesielt bratte parti,
men det er bratt nok her og der, og langt.
Vi brukte over 5 timer i rein gåing opp.
Så turen er krevande og passer ikkje for alle.
Den gamle manageren min kom seg opp,
så i spesielt god form treng du ikkje være då.

To av dei som var med for 50 år siden, var med denne gangen og.
Den eine var turleder, Erik Solheim frå Angedalen.
Han har vore leder i Norges Naturvernforbund,
og har vore turleder på manger turer dei siste 50 år.
Så vi var i trygge hender heile veien.

 

Det står tekst under kvart bilde.

Tilbakers til framsida.Her er ruta vi gjekk, samme rute som for 50 år siden.
Opp ved Helgheim og ned ved Førde sør ved Breimsvatnet.
Plassen heiter Førs på lokalspråket.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Eg er framme på Helgheim ved Jølstravatnet.
Ei fin hytte vi fant på det der Airbnb greiene på EDB maskinen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Første kilometeren er grusveg opp til Husstøylen.
Vi får kjørt ryggsekkane på traktor, og eg ser ingen grunn til å gå,
når eg kan kjøyre traktor.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Grusvegen var lang og bratt, så eg er godt fornøgd med traktortransporten.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Eg drøser litt med turlederen vår, Erik Solheim.
Han var med på samme tur for 50 år sidan.
Det var endå en kar som var med, som var 8 år den gangen.
Erik har vært turleder på mange turer dei siste 50 år, og han har vært leder i
Norges Naturvernforbund, så han beroliga meg med at han skulle nok klare å få den
gamle manageren min med til topps.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Så begynner turen for fullt.
Første etappe er i flatt fint terreng frå Husstøylane til Helgheimsstøylen

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Framme ved Helgheimstøylen.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Vi svinger i nordlig retning og skal opp nåke som heiter Vassfaret.
Det ser enkelt og greit ut herifrå.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Vassfaret var bratt og tungt nok det, i alle fall for den gamle forsofne manageren min.
Han kom som vanlig halsende langt etter dei andre.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Vi har komme opp Vassfaret og tar en liten pause.
Mens manageren min prøver å få igjen pusten, så koser eg litt med mine gode venninner
Åse Elisabeth og Elsa.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Etter en kort pause så er det å komme seg videre.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Vi ser Skjorta der framme, og går her langs Vasskarvatnet
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Yngste gutungen til manageren min, Johannes, tar ett lite overblikk på Skjorta.
Det ser overkommelig ut.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------En liten pause for å fylle opp vassflaskene ved Tverrlivatnet,
før vi begynner oppstigningen til Skjorta.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Oppstigninga er som sagt overkommelig, men varer lenge.
Svarte skyer kjem sigande, men dei passerte oss uten anna enn å sleppe ned
ett par pingledråper.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Den gamle manageren min heng fremdeles med, men puster og peser en god del.
Dei andre er ikkje anpusten eingong.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Flott utsikt innover Stardalen, med Jostedalsbreen i bakgrunnen.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------En orkidè langt til fjells.
Den heiter flekkmarihånd.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ett lite tilbakeblikk mot Vasskaret der vi kom opp.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ett fjell som ser litt interessant ut for meg i all fall.
Ser ut som forskjellige bergartet som ligg lagvis oppover.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Endå en fin blomt, neste helt på toppen, over 1300 meter over havet vil eg tru.
Eg veit ikkje ka den heiter, og tek gjerne imot hjelp.
Hørte nåken sa at den blomsten var ett tegn på at det var tungmetall i fjellet,
men veit ellers ikkje meir om blomsten.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Manageren min har komme opp der fjellet flater ut.
Her står det en varde, men det er en lurevarde.
Det går ennå ca. 20 minutter før en er på høgste punktet på Skjorta.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Jammen klarte den gamle forsofne manageren min å komme helt fram.
Litt sliten men ellers ved godt mot.
Husker ikkje nøyaktig lang tid vi brukte, men det var over 5 timer med rein gåing.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Den yngste gutungen til manageren min, Johannes, er like sprek etter
over 5 timer i rask gange.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Som vanlig når eg er ved en varde, så synes eg at det er viktig å skrive seg inn i gjesteboka.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Heile den spreke og kjekke gjengen som gjekk til Skjorta i dag.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------For å få fin utsikt til Breimsvatnet, må en gå sånn ca 15 minutter videre etter varden
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Her er nåken som har bygd en fin varde, som passer perfekt til meg.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Flott utsikt mot Myklebustbreen og Jostedalsbreen.
Eg meiner det er Snønipa på Myklebustbreen vi ser til venstre.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Så er det å tusle seg tilbakers.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Vi skal gå ned til Tverrlivatnet, og der svinge til venstre og ned Nydalen til Førs.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Endå en fin blomster , gullris heiter den.
Den vaks sånn ca. 900-1000 meter over havet.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Snart kvilepause ved Tverrlivatnet.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Litt væskepåfyll før vi begynner på den bratte etappa ned Nydalen.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Denne delen av Breimsvatnet heiter Førdefjorden, og vi ser ned til Førde.
Ellers Førs som det heiter på lokalspråket.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nedturen går i skikkelig bratt terreng. Men alle kom seg trygt ned.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Så er vi tilbakers ved Helgheim Kyrkje, der vi starta om morningen.
Mi gode venninne Elsa har skikkelig greie på høgverdig litteratur,
og kjøpte med seg ei bok heimatt.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Godt å komme tilbake til hytta og få slappe av litt.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Så seier eg farvel til Jølster for denne gangen, etter en lang og tung,
men dog flott tur til Skjorta.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Skjorta sett frå Reed i nordenden av Breimsvatnet. Reed og også to navn,
det andre navnet er Re.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tilbakers til framsida.