Forskning på Fingeren og Gluggen, 19.september 2021

Her er litt bilder frå då eg forska på Fingeren og Gluggen, som ligg ovenfor Standalshytta,
som befinn seg nokre kilometer nordøst for Ørsta.
Fingeren er en topp som er 1288 meter over havet, og er av den spisse sorten.
Den er populær å gå til, både sommer og vinter.
Det er en grei tur opp til Fingeren, og den turen passer for alle. Men har du tenkt deg på toppen,
så må du ikkje være særlig redd for høgde, og helst ikkje gå når berget er vått og sleipt.
Lange bein er og en fordel. Klyvinga opp er overkommelig, men av den tøffe sorten.
Gå helst ikkje åleine, og spør gjerne folk som har vært der tidligere før du prøver på det.

Gluggen er mindre kjent, og er en naturlig "glugge" i fjellveggen.
Det er mange som har vært ved Fingeren utallige ganger, uten engang å legge merke til Gluggen.
Det er nok fordi en kan tru at det er snø som ligg der, og ikkje ser at det er ett hol igjennom fjellet.
Å gå til Gluggen er og ett fineværsprosjekt. Det er klyving opp her også, med mose som underlag.
Og det kan være skikkelig sleipt i regnvær.
Kan være vanskelig å sjå Gluggen når du er rett under, og å klyve litt feil vei.
Men med litt tålmodighet så finn du fram, og når du er framme har du flott utsikt og kan være godt fornøgd med deg sjølv.
Turen er greit overkommelig, men passer ikkje for alle, du bør ha litt erfaring med fjell og klyving før du prøver deg på den.
Og som sagt, velg en dag med tørt terreng.

Det står tekst under kvart bilde.

Tilbakers til framsida.Her har eg merka av kor Fingeren og Gluggen befinn seg. Litt nordøst for Ørsta.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Her er nogenlunde ruta eg gjekk.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Gluggen og Fingeren sett frå veien ved Standalshytta.
Fingeren til høgre er det mange som kjenner, mens Gluggen til venstre er mindre kjent.
Kanskje mange trur det er snø, men der er altså ett hol gjennom fjellet.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Så er det berre å traske oppigjenom lia.
Det ser ganske så kort ut herifrå, men det gjekk 9 timer før vi var tilbake på samme plassen.
Men då med gode pauser, og manageren min vimser rundt alle plasser for å ta bilde.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Litt oppi lia var det ei pil til Platået, og vi tok oss en liten tur bort der også.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Utsikt til Hjørundfjorden og litt Trandal på andre sida, frå Platået.
Fjellet nærmest til høgre heiter Sylvkallen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------En liten froskekompis eg traff på min vei.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------En liten topp, som heiter Firkanten, og fungerer fint som en naturlig rassikring
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Det har nok komme mange ras, oppigjennom tidene, nedover her, og som har stoppa i Firkanten.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------En høvelig stein for en liten matpause.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Utsikt oppover en dal som heiter Koppen. Skal ligge ett fint fiskevatn oppi der
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------En litt rar steinformasjon.
Manageren min hadde ett navn på det, men eg forstod ikkje helt navnet.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Firkanten sett frå ett stykke opp i lia.
En skjønner godt navnet, den er omtrent helt firkanta på toppen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Fingeren nærmer seg. Spissen til høgre heiter Sylen, og den er mykje brukt til klatring.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Det er mange folk oppe på Fingeren i dag.
Ei heil klatregruppe gjekk forbi meg, dei skulle først på Fingeren og så på Sylen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------To spreke ungdommer som kjem frå Fingeren.
Dei hadde nett lest ei bok om Arne Næss, og lurte på om det var gjenferdet til Arne Næss dei såg,
når dei på avstand såg manageren min.
Han ligna vist veldig når han satt der i kvit solhatt og spiste nista si.
Når dei kom nærmere vart dei sikre, for likt med Arne Næss så sat manageren min og
gomla på niste i lag med en bamse.
Arne Næss hadde vist alltid med seg en bamse og, nåke som eg finn helt naturlig.
Eg var helt einig med dei, manageren min ligner på ett gjenferd.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Lemen var det fleire utav her oppe.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Er nok mange fleire lemmen en ka vi såg, det var lemenavføring overalt.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Endå det er lett å sjå Fingeren på heile turen, så var det godt merka i lettaste råsa å gå.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Vi er oppe ved foten av Fingeren, og ser utover mot der Gluggen er.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Fingeren ser litt utilgjengelig ut, men i og med at vi har sett masse folk der opp i dag,
så må vi berre prøve.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Litt sondering av terrenget, og det ser ikkje lett ut.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------En må sjå å finne denne råsa på baksida av Fingeren, ,ute i enden der er det greiast å klyve.
Trur eg då, kanskje fleire ruter, men vi kom i alle fall opp der.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Lite plass å plassere beina, og langt ned.
Var til tider langt imellom plasser å plassere beina på vei opp, så en fordel å være lang i beina.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Så er det berre ett par meter igjen til topps.
Det her må du ikkje prøve på vist det er glatt og sleipt berg. Var galt nok i dag.
Er du plaga av høgdeskrekk, så er ikkje Fingeren rette plassen å klyve for første gang.
Manageren min sa etterpå at det her er det mest uansvarlige han har gjort,
og han har jammen gjort mykje uansvarlig oppigjennom tidene.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Så er eg på toppen av Fingeren, og er som alltid like nøyen på å skrive meg inn i gjesteboka.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Den gamle manageren min kom seg opp han og.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Utsikt mot Klovetinden, som eg har tenkt å bestige i morgen.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Utsikt mot Fingeren frå Klovetinden, dagen etterpå.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Utsikt nedover Follestaddalen, der vi kom kjøyrande opp frå Ørsta.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Sylen, og omtrent midt på heng det en klatrer.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Så er det å tusle seg utover mot Gluggen.
Når en kjem bort til berget, så må en gå bortover langs steinrøysa til venstre for berget i front.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Det er veldig vanskelig å sjå Gluggen når man er så nær.
Kan være lett å gå forbi. Her ser vi litt av Gluggen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Når du kjem bort til der berget er kvitt, så er du rett under Gluggen, kan være godt å vite.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Det er klyving opp til Gluggen også. Så skal du hit, så velg en dag med tørt vær.
Det er ur med småstein, og med mose oppå, så kan være skikkelig sleipt i vått vær.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Då har eg komme meg fram til Gluggen.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Den gamle manageren min klarte eg å få med meg opp til Gluggen og.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Utsikt mot Romedalen, sett gjennom Gluggen.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Så tusler eg tilbake, med ett lite tilbakeblikk mot Gluggen.
Det er litt brattere opp mot Gluggen en ka det ser ut, og er lett å klyve litt feil vei,
siden man ikkje ser Gluggen så godt når man står under der.
Men vel verd en tur, og er en slik plass som som det ikkje er kø for å komme fram til.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Så er eg snart nede igjen til Standalshytta og parkeringsplassen.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tilbakers til framsida.